Over La Caille

La Caille is een kleine boerderij/eco-leefgemeenschap in een groene oase van 14 hectare grond met 6 permanente bewoners en wisselende vrijwilligers. We stellen ons graag voor, klik hier.

 

La Caille is tevens een boerencamping en er is een met vrijwilligers zelfgebouwde ecologische  groepsaccommodatie voor 28 personen. Op La Caille heerst de rust en kun je kiezen de levendige gemeenschappen in de buurt op te zoeken. 

Op maar tien minuten lopen over een lieflijk groen pad op onverharde wegen, bevindt zich in St. Menoux Vrije school La Mhotte, opgericht in 1976. Rondom deze school is een voor Frankrijk en misschien wel West-Europa unieke dynamiek ontstaan van alternatieve leefstijlen. In de omgeving zijn in de loop der jaren talrijke initiatieven opgestart, geinspireerd op de antroposofie, solidariteit en ecologie.  Bijvoorbeeld de biologisch-dynamische boerderij Ferme de la Mhotte en het antroposofische opleidingscentrum Foyer Michael. De mensen die zich daar hebben gevestigd proberen om, zo goed als het gaat, te leven op een manier die respectvol is voor mens en milieu, in bewuste eenvoud.  Het gaat niet altijd zonder moeite, maar waar een wil is, is een weg en zo ontstaan er alternatieven op het gebied van wonen (centraal wonen, collectieve eigendommen, (ecologisch) bouwen, werken (cooperatieven), een duurzame bank en nog veel meer!

De regio waarin La Caille ligt is een plek waar men het idee voedt van de ‘Commons’ , het met elkaar delen. Een plek waar een duurzame ‘conviviale’ toekomst wordt uitgestippeld, waar middelen mensen dienen en niet andersom. 

La Caille heeft nauwe banden met de initiatieven in de buurt. We helpen elkaar waar we kunnen. Binnen onze eigen gemeenschap streven we naar een vorm van samenleven en -werken waarbij de eigen verantwoordelijkheid en gemeenschapszin centraal staan. Onze bronnen van inspiratie zijn een holistische levensvisie, creativiteit en de antroposofie. We zijn een jonge gemeenschap en volop in ontwikkeling, voor het laatste nieuws is het handig om de Facebookpagina te ‘liken’

 Op dit moment werken wij aan:

Permacultuur moestuin: Ons doel is om zoveel mogelijk zelf onze groenten en fruit te verbouwen in onze permacultuur moestuin die elk jaar een stukje mooier en vollediger wordt.  En we onderzoeken of een voedselbos als aanvulling voor de moestuin gerealiseerd kan worden.

 Ontwikkelen van activiteiten: We ontwikkelen en geven creatieve en muzikale workshops. Denk hierbij aan gitaarlessen, grafische technieken, tekenen, schilderen,beeldhouwen, het maken van Zonnekind poppen en vilttechnieken. 

 Artelier Cocon: Dit is het poppen atelier waar Zonnekind poppen en pedagogisch vilten kinderspeelgoed met de hand gemaakt worden. Op dit moment wordt eens in de week gewerkt met een groep vrijwilligers/ouders uit de omgeving. De deelnemers op deze woensdagen leren vilten speelgoed en poppen te maken. De gemaakte producten worden gebruikt op de Vrije School La Mhotte. Naast deze ochtenden worden er ook zelfmaakpakketten gemaakt en verkocht. Deze zijn te koop via Etsy. Wil je ook “Zonnekind”poppen leren maken, dan kan dat in overleg. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van Artelier Cocon.